VEZA MUMINOVIC PLAV


Zivot je more,pucina crna,
po kojoj tonu mnogi sto brode,
nije mi srce plasljiva srna,
ja se ne bojim velike vode

                            ZDRAVLJE

 

Zdravlje nadmašuje sva materijalna dobra - zdrav siromah, zaista je srećniji od bolesnog kralja.

Šopenhauer

 

SPORA IGRA

Da li si ikada gledao djecu na ringišpilu? Ili slušao kako kiša zapljuskuje zemlju? Da li si ikad pratio leptirov haotičan let? Ili zurio u Sunce na zalasku ? BOLJE USPORI! Ne pleši tako brzo. Vrijeme je kratko.Muzika neće trajati zauvjiek. Da li protrčiš kroz svaki dan kao da letiš? Kad pitaš : "Kako si?", čuješ li odgovor?

 Kad se dan završi, odlaziš li u krevet sa stotinu sledećih poslova koji jure kroz tvoje misli? BOLJE USPORI! Ne pleši tako brzo. Vrijeme je kratko.Muzika neće trajati zauvjiek. Kažeš li  nekad svom djetetu: "Uradićemo to sjutra", i u svojoj žurbi ne primijetiš njegovu tugu?

Da li si ikad izgubio kontakt i dopustio da umre dobro prijateljstvo samo zato što nijesi imao vremena ili nijesi nazvao i rekao:"Zdravo?" BOLJE USPORI! Ne pleši tako brzo.Vrijeme je kratko.Muzika neće trajati zauvjiek. Kad trčiš da stigneš negdje, propustiš li polovinu zabave koja te tamo čeka?Kad brineš i trčiš kroz dan, isto je kao da si bacio neotvoren poklon.

ŽIVOT NIJE TRKA. USPORI. ČUJ MUZIKU PRIJE NEGO ŠTO SE PJESMA ZAVRŠI ! 

(Nažalost , ne znam ime autora ovog teksta, ali znam da se radi o mladoj djevojci koja umire od kancera.)

NE DOZVOLITE DA VAS POROK SAVLADA!!!

NE DROGA !!!

 Prije i poslije upotrebe narkotika


NE DOZVOLITE DA VAS POROK SAVLADA!!!

 

                NE ALKOHOL !!!

 

 

 

A EVO I KAKO...

NE DOZVOLITE DA VAS POROK SAVLADA!!!
 
 Zapalite slobodno cigaretu. Skratite sebi život. To je onaj dio života kad se neće smjeti ni ono što će se eventualno još i moći  D.Radović
 

 
 
REKLAME PROTIV PUŠENJA
 

Coca Cole Light + mentol = bomba u stomaku

U aprilu 2006.god. jedan djječak od 10 godina, učenik osnovne škole Dante Aligijeri u São Paulu ,Brazil, je  umro, a da prije nije imao zdravstvenih problema. Kolabirao je za vrijeme škole.

Pružena mu je prva pomoć, ali je za nekoliko minuta umro, dok su ga prevozili u bolnicu.

Razlog:

Krvarenje u želucu.
Smrt izazvana gušenjem.

Obdukcija je pokazala da je ovu tragediju izazvala konzumacija tvari koje su uzrokovale “eksploziju” u njegovu želucu: bočica Coca Cole Light i nakon toga dobro poznati mentol-bombon Mentos.
“Uzrok dječakove smrti bilo je miješanje supstanci ovih dvaju prehrambenih artikala.”
Alexander B. Mergenthaler iz hemijskog instituta “L’ Institut USP“, Francuska, provjerio je i praktički dokazao da supstanca Coca Cole Light Acesulfam K INS930, pomiješana sa Mentosovim bombonima, izaziva smrtonosnu hemijsku reakciju poznatu kao Ta9V4. U vrlo kratkom vremenu ova kombinacija proizvodi i oslobađa golemu količinu plina pod velikim pritiskom – drugim riječima eksploziju! (vidljivo na   3. i 4. slici)

I nakon ovog događaja, te nakon izvještaja objavljenih u raznim medijima koji su izazvali užasnute reakcije javnosti, Coca-Cola i Mentos nisu izdali nikakvo javno saopštenje.

 

1 coca cola + mentol = smrt2 coca cola + mentol = smrt3 coca cola + mentol = smrt4 coca cola + mentol = smrt6 coca cola + mentol = smrtIzvor.net
Bijeli luk u ishrani

 

Kada govorimo o bijelom luku, možemo sebi postaviti samo jedno pitanje: Želimo li mirisati malo lošije, da bismo se osjećali malo bolje? Ukoliko je vaš odgovor „ne“, preporučujemo vam da pročitate sve korisne strane bijelog luka i razmislite ponovo.

Odavno je poznato da je bijeli luk dobar za zdravlje, ali nikada nije u potpunosti bilo jasno koje su prednosti ove biljke sa izuzetno jakim mirisom. Napokon, naučnici su počeli sa otključavanjem tajni koje u sebi krije bijeli luk.

 • Djeluje kao anti-infekcijsko sredstvo i jača imunološki sistem

Bijeli luk posjeduje antivirusna, antibakterijska i anti-gljivična svojstva koja mu omogućavaju da se bori protiv gotovo svih infekcija. Problemi na koži koje uzrokuju bakterije, virusi i gljivice mogu se liječiti trljanjem sirovo nasjeckanog bijelog luka na zahvaćenim dijelovima kože.

Dalje proučavanje bijelog luka je pokazalo da se ne bori ‘samo’ protiv bakterijskih i virusnih infekcija, već i infekcija drugih mikroba, uključujući i crve. Jedna supstanca pronađena u bijelom luku, koja se zove ajoene, uspješno spriječava gljivičnu infekciju Candida albicans. Druga istraživanja su pokazala da zgnječeni bijeli luk može pomoći u prevenciji zaraze bakterijom Pseudomonas aeruginosa, koja se pojavljuje kod bolesnika sa opekotinama.

Bijeli luk je odličan za jačanje imunološkog sistema. Sadrži visoku količinu vitamina C i poznat je kao hrana koja se bori protiv raka. Zbog visokog sadržaja kalijuma, može pomoći u apsorpciji hranjivih materija, te pomoći da se izbjegnu probavni problemi i umor. Bijeli luk takođe može pomoći i kod problema u plućima i grlu.

 • Bijeli luk se bori protiv raznih upala

Istraživanja pokazuju da protivupalna dejstva bijelog luka takođe mogu imati koristi i za naš lokomotorni i disajni sistem. Dva sumpora koje sadrži češnjak, diallyl sulfide (DAS) i thiacremonone, imaju anti-artritis svojstva. Bijeli luk je takođe pokazao da pomaže i kod alergijskih upala disajnih puteva.

Enzimi prisutni u bijelom luku pomažu pri regenerisanju anti-upalnih prostaglandina i tromboksana. Alicin, jedan od spojeva koji se nalazi u bijelom luku, a koji prouzrokuje oštar miris, je snažan antioksidans koji pomaže u smanjenju upala.

 • Bijeli luk za detoksikaciju

Još jedna od mnogih zdravstvenih prednosti bijelog luka: može se koristiti za detoksikaciju. Bijeli luk  sadrži brojne sumporne spojeve za koje se zna da aktiviraju enzime jetre odgovorne za izbacivanje toksina iz tijela. Bijeli luk  u sebi takođe sadrži alicin i selen, dvije važne hranjive tvari koje igraju integralnu ulogu u zaštiti jetre od oštećenja.

Takođe je važno napomenuti da se vjeruje da su mnogi tumori uzrokovani oštećenim DNK, koji se upravo ošteti okolnim toksinima. Jedna studija provedena na Fred Hutchinson Cancer Research Center je utvrdila da konzumiranje kašičice svježeg bijelog luka i pola šoljice luka dnevno može ukloniti toksine u krvnim stanicama.

 •  Bijeli luk i visoki krvni pritisak

Australijski ljekari su proveli istraživanje na 50 pacijenata kako bi utvrdili da li bijeli luk zaista pomaže pri smanjenju krvnog pritiska. Pacijenti koji su primali po četiri kapsule ekstrakta iz bijelog luka dnevno, imali su niži krvni pritisak od onih koji su primali placebo kapsule.

Istraživač Karin Ried je izjavila: „Bijeli luk je povezan sa snižavanjem krvnog pritiska i ima klinički značajan učinak kod bolesnika sa neliječenom hipertenzijom.“

Stručnjaci opet tvrde da bijeli luk, kada se koristi u borbi protiv visokog pritiska, treba koristiti samo nakon savjetovanja sa ljekarom, jer može razrijediti krv ili imati interakciju sa nekim lijekovima.

 •  Bijeli luk je  snažan borac protiv raka

Naučnici vjeruju da izuzetna svojstva bijelog luka u borbi protiv raka mogu imati veze sa načinom na koji bijeli luk pojačava proizvodnju sumporovodonika. Nekoliko studija je pokazalo povezanost između povećanog unosa bijelog luka i smanjenja rizika od nekih vrsta raka, uključujući rak želuca, debelog crijeva, jednjaka, gušterače i dojke.

Jedna studija iz Nacionalnog instituta za rak je utvrdila da konzumiranje 10 grama (oko dvije kašičice) ili više bijelog luka svaki dan mogu značajno smanjiti rizik od raka prostate. No, to nije jedina vrsta raka koju bijeli luk može spriječiti. Drugo istraživanje provedeno na Case Western Reserve University pokazalo je da bijeli luk može pomoći pri smanjenu pojave pre-tumora (polipi) u debelom crijevu.

Dalje, nekoliko drugih populacijskih studija provedenih u Kini su takođe pokazale da je česta konzumacija bijelog luka povezana sa smanjenim rizikom od raka jednjaka i želuca.

 • Još zdravstvenih prednosti bijelog luka

Zubobolja – Alicin, aktivni sastojak u bijelom luku vam može pomoći kod zubobolje. Kada prelomite bijeli luk, alicin se otpusti i počinje djelovati kao antibakterijsko sredstvo. Sledeći put kada vas zaboli zub, prelomite bijeli luk i stavite ga na bolni zub. Zubobolja u nekim slučajevima nestane i u roku od nekoliko minuta, iako bi moglo proći i nekoliko sati prije nego bol potpuno nestane.

Bradavice – Svake noći prije spavanja, utrljajte bijei luk na bradavicu i previjte je zavojem. Osim toga, premažite bradavicu sa sokom od bijelog luka dva puta dnevno. Bradavica će nestati.

Kašalj – Skuhajte bijeli luk i pijte ga kao čaj – ne samo da ćete lakše disati, već će vam takođe pomoći i da se riješite svrbeža koji bi kašalj mogao uzrokovati.

Bolovi u uhu – Pomješajte ulje sa bijelim lukom i napravite toplu mješavinu. Koristite je kao kapi za uši. Preporučuje se da vam smjesa bude u uhu 10 minuta ili duže.

 • Štetne pojave i mjere opreza

Štetne pojave pri upotrebi bijelog luka uključuju loš dah i miris tijela, žgaravicu, uznemiren želudac i alergijske reakcije. Ove nuspojave su češće vezane za sirov bijeli luk.

Bijeli luk može razrijediti krv na način sličan aspirinu. Ovaj učinak može biti problem tokom ili nakon operacije. Koristite bijeli luk s oprezom ako planirate na operaciju, posjetu zubaru, ili ako imate poremećaj krvarenja. Izbjegnite bijeli luk u prehrani najmanje sedam dana prije operacije.

Utvrđeno je da bijeli luk ometa učinkovitost sakvinavira, lijeka koji se koristi za liječenje zaraze HIV-om.

Ako imate želučane ili probavne probleme, konzumirajte bijeli luk s oprezom.

Uvijek se posavjetujte sa svojim ljekarom kada planirate koristiti alternativnu medicinu, koja uključuje i liječenje bijelim lukom.

Razlozi da redovno jedete šljive

 

 

Slatki, sočni ukus šljiva je samo jedan od razloga da ih uključite u svakodnevnu prehranu. Postoji 140 vrsta šljiva, a sve su bogate ugljenim hidratima, imaju nizak nivo masnoća i kalorija, pune su vitamina A, C i E, kalcijuma, magnezijuma, vlakana i kalijuma.

 

 •  Štite vaše srce

Jedna svježa šljiva ,u prosjeku, sadrži 113 mg kalijuma, minerala koji pomaže pri kontroli visokog krvnog pritiska i koji smanjuje rizik od moždanog udara. Ako vam to nije već dovoljno, crvenkasto-plavi pigment u nekim vrstama šljiva, koji se zove antocijanin, može zaštititi od raka tako što čisti štetne slobodne radikale u organizmu.

 

 •  Pomažu pri probavi

Suve šljive su kao stvorene da pomažu crijevima da rade svoj posao. Zalihu suvih šljiva (koju možete držati u frižideru) možete pripremiti vrlo jednostavno: Potopite suve šljive u svježe prokuhanu vodu, odhladite i ostavite u zatvorenu posudu u hladnjaku.

 

 • Smanjuju nivo šećera u krvi

Prema Nutricionistima Kanade, šljive rangiraju nisko na glikemijskom indeksu, što znači da vam mogu pomoći da kontrolišete nivo šećera u krvi i smanjite rizik od tip 2 dijabetesa.

 

 •  Pomažu kostima

Istraživači sa Florida i Oklahoma Sveučilišta ,12 mjeseci su testirali dvije skupine žena u postmenopauzi. Jedna skupina je jela 100 grama suvih šljiva dnevno (oko 10 šljiva), a druga je jela 100 grama sušenih jabuka. Obje skupine su konzumirale kalcijum i vitamin D kao dodatak. Rezultati su pokazali da je grupa koja je jela suve šljive imala znatno veću gustoću kostiju u kralježnici i podlaktici.

 

 • Poboljšavaju pamćenje

Samo tri do četiri suve šljive dnevno mogu pomoći da neutralizirate stanice štetnih slobodnih radikala koji negativno utiču na pamćenje.

 

 • Pomažu očima

Šljive su posebno korisne za zdravlje vaših očiju. Fitonutrijenti koji se nalaze u šljivama mogu pomoći da se smanji rizik od bolesti koja se javlja uglavnom kod starijih osoba, Degeneracija makule.

 

Dnevna doza suvih šljiva sadrži 32.3% vitamina K, 12.3% vlakana, 9% kalija i samo 5% kalorija.

Kako rastu stope srčanih bolesti, raka, osteoporoze i dijabetesa, zdravstvene organizacije širom svijeta nas pozivaju da jedemo što više voća i povrća. Šljive su idealan prehrambeni izbor – poslastica koja vas čini zdravijim.

Recept za lekovito vino za srce

 

 

10 svežih stabljika peršuna zajedno sa listovima stavi se u litru čistog prirodnog vina i doda jedna do dve velike kašike čistog vinskog sirćeta. Kuva se 10 minuta na tihoj vatri (pažnja, peni se!).

Posle se doda 300 g pravog pčelinjeg meda i ostavi da se lagano kuva još četiri minuta.

Vruće vino za srce procediti i još toplo staviti u boce koje su prethodno isprane jakim alkoholom. Dobro zatvoriti! Talog koji se stvara nije škodljiv i slobodno se može piti.

Dodala bih još da se svakom pojedincu prepušta odluka da li će med kuvati ili ne.

Dr Hercka kaže: "Koje ćeš vino uzeti, crno ili belo, svejedno je. Važno je da bude prirodno... Samo se moraš pridržavati redosleda: med se vinu dodaje tek posle prvog kuvanja i on mora da se kuva zajedno s ostalim. Nemoj se bojati kuvanja... Slobodno kuvaj svoje vino za srce s peršunom i medom!"

Dalje, dr Hercka navodi: "Ako osetiš srce, uzmi jednu, dve, tri ili više punih velikih kašika na dan, i probadanja u srcu (izazvana promenom vremena ili uzbuđenjem) proći će kao rukom odnesena. Ne treba da štediš niti da se plašiš jer sebi ne možeš naneti štetu. Mnogo ćeš sebi pomoći ovim vinom za srce, a jednoga dana se možda i izlečiti ne samo od lakih početnih bolova u srcu nego i od prave srčane slabosti i ozbiljnih srčanih oboljenja."

Preuzeto iz knjige : Marija Treben – Zdravlje iz Božije apoteke i vino za srce

                                     RECEPT ZA MLADOST

 

Jedite malo i lagano, pijte puno vode, jedite puno voća i povrća i dvaput nedeljno  ribu.Potrebno vam je mnogo sna, naučite organizam  na opuštanje i aktivan odmor. Prestanite pušiti, upražnjavajte  omiljeni sport, a vremena na vrijeme popijte čašu crnog vina. Na taj način bićete  ne samo zdraviji, nego  i mlađi.
U tijelu se,pogrešnom ishranom, vremenom gomilaju previše šećera, soli, životinjske masti, toksini uz nedostatak važnih hranjivih materija. Jednom riječju -previše uživanja
u jelu,vezanost za fotelju, brzi  stil života , potiče gojaznost i stres i nemogućnosti da se opustite. Uzbuđenja i prateće hormonska disregulacije čine tokom svake sljedeće stanične diobe i u kasnijim generacijama da se  pojavljuju  sve više i više preklapanje pogrešaka i iskrivljavanje . Rezultat - razvoj raka. Konačno,loš uticaj imaju  duvan i drugi stimulansi. Uzrok proliferacija slobodnih radikala, koji ubrzava starenje kože i svih organa i doprinosi formiranju aterosklerotske naslage koje dovode do srčanog i moždanog udara. Na kraju premalo sna.Ako malo spavamo, skloniji smo dobijanju težine, kao i  smanjenju  naše koštane mase. Dakle, umjesto da se žalite  da je još jedna godina prošla i ostavila  svoj trag na licu, možete početi već danas sa zdravijim životom, primjenjujući sledeća pravila:

1 Svakodnevno hodanje,

2. Redovno uzimanje vitamina iz voća i povrća,

3.Dva puta nedeljno jesti ribu,

4. Pridržavati se izreke : "Najbolja dijeta je razumna prehrana",

 5.Piti vino ,pogotovu crno ,naravno u malim količinama,

6. Jesti sjemenke i hleb od integralnog brašna, umjesto bijelog.

                                 NAPICI ZA DETOKSIKACIJU

Čaj od đumbira

 

Čaj od đumbira rješava puno pitanja: poboljšava probavu, ublažava bol u trbuhu, grčeve, poboljšava metabolizam. To je ekspektorans, tonik, zagrijava organizam,jača imunološki sastav i odlično pomaže kod prehlade .

Klasičan recept za đumbir čaj jei: Izrežite komad đumbira, 4-5 cm u dužinu (na litar vode). Prokuhajte vodu, stavite ga u đumbir i kuhajte oko 10 minuta.

Za poboljšanje korisnih svojstava  đumbira  dodati malo crnog papra, cimeta, nekoliko kašika  sirupa ruža  i limuna.

Sok od cvekle

Cvekla se  smatra među stručnjacima za  detoksikaciju , a sok od cvekle jedan od najboljih proizvoda za pročišćavanje. Pomaže e normalno funkcioniranje probavnog sistema i eliminiše toksine. Dakle, piti svježi sok od cvekle, dodajte cveklu u u salate, juhe.

Potrebno  je biti oprezan: svježi sok od cvekle  nije za svakoga,pogotovu ne one  koji pate od bolesti gastrointestinalnog trakta i jetre.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je bogat antioksidans,a pijući zeleni čaj na najbolji način se oslobađamo viška tekućina iz organizma

Zeleni
čaj je bogat vitaminima, mineralima, sadrži vrijedna eterična ulja i flavonoida, te savršeno štiti tijelo od štetnih slobodnih radikala.

Za
poboljšanje učinka čišćenja preporučljivo je dodati u šoljicu čaja krišku limuna.

 Sok od kupusa

 

Kupus sok, koji sadrži kombinaciju sumpora, hlor i joda dobar je za  čišćenje sluznice želuca i crijeva. Osim toga, kupus sok je bogat u organskim kiselinama  koje pospješuju probavu, poppomažu e metabolizam i olakšavaju  apsorpciju kalcijuma, spriječavaju pretvaranje  šećera i ostalih ugljikovodonika u mast.

Sok  je pun askorbinske kiseline i vitamina B koji djeluju  blagotvorno na živčani sistem. Kalij pomaže  izlučivanje viška tekućine. Svježi kupus sok se takođe koristi za liječenje peptičkog ulkusa bolest, zatvor i hronični gastritis.

Zeleni koktel

Zeleni koktel od zelenog povrća (zelena salata, krastavac, celer, spanać) je odličan napitak protiv toksina i viška tekućina, štiti jetru od pesticida i teških metala.

Jača krvne žile ,celer je  bogat vitaminima B, B2, PP, amino kiselinam, karotenom, manganom. Osim što ima puno minerala. sok oslobađa tijelo od viška holesterola, poboljšava probavni sistem i podmlađuje tijelo.
 
"Hydrobank"

To je pravi eliksir za zdravlje, poznat još od drevnog Egipta. recept je jednostavan: čašu tople vode, kašičica meda, 2 kašičice svježeg limunovog soka, zapravo - to je topla limunada. Vitamin C, kojem je bogat citrus, s pravom se smatra detox vitaminom: sve toksine i otpade čini topive u vodi i lako ih  uklanjaju iz tijela preko  tekućine.

Hydrobank je najbolje popiti ujutro na prazan želudac. Kako bismo poboljšali učinak  hydrobank može biti dodano 1-2 kašičice sika od breze i prstohvat crvene paprike.Popijte e ovo piće umjesto svoje "omiljene" kave, i zidovi vaših krvnih  žila postaće jači i jake i elastičaniji
Pažnja: voda ne smije biti toplija od 40 ° C, inače nastaje kolaps
 
 
Smoothies
 
 
Vrlo koristan  vitaminski koktel. Ovaj napitak sadrži sve hranjive sastojke - vitamine, minerale i vlakana.

Posebne
su prednosti smoothies s dodatkom bobičastog voća. Ovaj koktel sadrži velike količine antioksidansa i pomaže da se uklone toksini  iz tijela.

Povrće
smoothies od rajčica, mrkva, mlade cikle, avokada, krastavca, celera ispanaća. Dodajte mješavinu od bosiljka, korijandera, metvice i drugog biljem. Napravite mix neobičnog ukusa voća i povrća, na primjer, naranče i mrkve
 
 Sok od grožđa

Svježe grožđe sadrže vitamine A, C i grupe B, kao i kalcijum, fosfor, kalij, bakar, gvožđe, magnezijum, sumpor. Pomaže  metabolizam i probavu, uklanja toksine i pomaže da izgubite težinu. Sok od grožđa čisti krv, jetru, potpomaže rast kose i noktiju, pomaže u očuvanju memorije, pa čak ije dobar i u borbi  s rakom dojke.

Detox koktel na temelju grožđa:

Uu mikser umutiti cijele enaranče (oguljene), bobice bijelog grožđa, lubenicu i  metvicu. Ovo je odličan način za početak dana i pomoći tijelu Ova smjesa  snižava holesterol u krvi, sprečava upale i pomaže izlučivanje toksina.

Biljni čaj
 
 

Razni biljni čajevi od sušenog cvijeće, voća  i sjemenki pomoći će vašim organima: bubrezima, jetri, crijevima, itd.

Dakle, čaj se temelji na raznim travkama :različak, kadulja, hmelj, kamilica, gorke naranče i ribizle.

Ovaj čaj od raynog bilja poboljšava vaš ten, potpomaže čišćenje crijeva, poboljšava probavu. Ima jako antioksidacijsko djelovanjei poboljšava imunološki sistem.

Sok od jabuke
 
 
Sok od jabuke sprečava razvoj arterioskleroze, bolesti jetre, mokraćnog mjehura, kamena u  bubregu. Pektinske tvari u svom sastavu reguliraju rad crijeva, tako da oslobađaju  tijelo od toksina i slobodnih radikala . Sok od jabuka je  nisko kaloričan. Jabuka  ima mnogo gvožđa,pomaže  brz oporavak i povraćaj snage nakon vježbanja, povećava otpornost na prehlade i zaraznih bolesti, ima pozitivne učinke na bolesti kardiovaskularnog sistema i rad  pluća.
Odličan učinak kod  pročišćavanja organizma ima  jabukovo sirće. To je popularan sastojak raznih brzih dijeta.Obično  je  propisano uz obroke tokom dana piti mineralnu vodu s jabukovim sirćetom(3 kašičice na 1 l vode).
Zašto jesti jabuke?

 

Osobe koje jedu jednu jabuku dnevno imaju čak do 42 posto manje mogućnosti obolijevanja od raka

 

 Pružaju duži osjećaj sitosti

S obzirom da ih je potrebno duže žvakati, voćni šećer iz jabuka sporo i postepeno ulazi u organizam i održava razinu šećera i inzulina stabilnom. Za razliku od jabuke, slatkiši utječu na nagli porast šećera u krvi i privremenu sitost, no ta razina se jednako naglo i snizi, glad se vrati, a kalorije ostaju.
No jabuke daju duži osjećaj sitosti upravo zbog postepenog unosa šećera, a sadrže minimalan broj kalorija, pa je njihova važnost u održavanju ravnomjerne težine neupitna.

Poboljšavaju rad dišnih puteva
Prema nedavnom britanskom istraživanju, djeca čije su majke često konzumirale jabuke tijekom trudnoće imaju mnogo manje šanse obolijevanja od astme, tumora i drugih bolesti dišnih puteva od djece čije majke nisu često jele jabuku.

Gutaju kolesterol
Zahvaljujući pektinu i polifenolu koje sadrže, jabuke djeluju na smanjenje razine kolesterola i sprečavaju njegovo nakupljanje u krvnim žilama. Za još bolji učinak, nemojte guliti koru jabuke jer je i ona bogata ovim sastojcima kao i središnji dio.

Suzbijaju rak
Osobe koje jedu jednu jabuku dnevno imaju čak do 42 posto manje mogućnosti obolijevanja od raka. Talijanski istraživači su dokazali da neki sastojci u jabukama sprečavaju širenje stanica zahvaćenih tumorom. A ovaj postotak svakako nije zanemariv.

Čine nas pametnijima
Spojem određenih sastojaka iz jabuke s enzimima u ljudskom organizmu nastaje neurotransmiter acetilkolin čija je uloga prijenos impulsa između živčanih stanica. Jednostavno rečeno, što više jabuka pojedemo, to će snažnije biti djelovanje acetilkolina, što utječe na poboljšano pamćenje, koncentraciju i učenje.

Autor: artinfo

Iskoristite ljekovitu snagu meda

Bilo da je rijec o drevnoj Kini, Egiptu ili antickoj Grckoj med je svakako jedno od ljekovitih sredstava sa najdužom medicinskom tradicijom. Ovaj dragocijeni prirodni proizvod može da se koristi na veoma razlicite nacine za razlicite vrste tegoba, a mi navodimo one najvažnije. Nutricionista Branka Mirkovic kaže da med pomaže i ljudima koji imaju problema sa snom. Ako patite od lošeg sna, korisno je da uvece, neposredno pred spavanje, popijte šolju toplog meda ili caj u kome cete rastopiti med. San ce biti daleko kvalitetniji, a nutricionista Branka Mirkovic tvrdi da je kašicica, dvije meda dnevno veoma zdrava navika...


Med je najbolje rastopiti ili ga koristiti kao namaz. Bolje je riješenje od džema ili cokoladnih kremova koje djeca vole. Medjutim, ljudi treba da znaju da med ima istu kalorijsku vrijednost kao i bijeli šecer. Zato treba da ga izbjegavaju osobe koje boluju od dijabetesa kaže naša sagovornica. Ona preporucuje lakše medove, kao što su livadski i bagremov, za djecu i mladje osobe, dok teži, na primer od borovih iglica, ne preporucuje ovoj populaciji.


- ASTMA
Gel od meda
Sitno isjeckajte 1 glavicu crnog luka i 2 cena bijelog luka, a zatim dodajte 1 kašicicu timijana (majcina dušica) i 4 kašike islandskog lišaja (mahovine). Stavite da se kuha u 400 ml vode, a kad prokljuca, pustite da se ohladi i tek onda dodajte 200 g meda. Više puta dnevno uzimajte po jednu punu kašiku - djeluje umirujuce.

- KAŠALJ
cist med
Uzmite 1-2 kašike meda i pustite ga da polako klizi niz grlo. Najdjelotvorniji je med sa majcinom dušicom, lipov med, med od borovine, planinski livadski, kao i šumski med.

Mlijeko sa medom i komoracem
Potrebno vam je 1/4 l mlijeka, 3 kašicice sjemenki komoraca i 2 kašike meda. Kratko prokuhajte mlijeko s komoracem, a kad se ohladi na oko 40 stepeni, dodajte i med. Pijte više puta dnevno, po mogucnosti uvece, jer ima uspavljujuce dejstvo.

- KIJAVICA
Inhalacija medom
Sipajte 100 g meda u jedan litar vrele vode. Najpogodniji za inhalaciju je med od žalfije, majcine dušice i jele. Oprez: pet minuta udišite paru kroz nos i izdišite kroz usta, a zatim još pet minuta obrnutim redosljedom.

- REUMA
Oblozi od meda
Nanesite vecu kolicinu meda na bolno mjesto, pokrijte pamucnom tkaninom i pricvrstite. Djeluje protiv upale.

- GIHT
Oblog meda i gaveza
Za ovaj oblog vam je potrebno: dvije kašike rendanog korena gaveza, 1 kašika meda, 1 kašika maslinovog ulja, vruca voda. Pomješajte sve sastojke tako da dobijete kašu i nanesite direktno na bolni zglob. Po mogucstvu ostavite da djeluje tokom noci. Ublažava bol

narodnilijek.com

Prehlada se da obići

 

Prehlada

Prehlada – gotovo da ju je nemoguće obići ovih dana. U prevozu, na poslu, u školi, u banci, kod druga/drugarice, u obdaništu… prehlada vreba sa svih strana, a mi nikako da se opametimo i konačno pokušamo da je prevarimo. Ne, prehlada se ne može sprečiti kada već osetimo kako nas steže u grlu i nosu, tada je već uveliko tu i nema nameru da se seli iz nas makar nedelju dana kakvim god lekovima se “kljukali”.

Zato, okrenimo se prirodi koja nam iz svoje apoteke nudi obilje voća koje “puca” od zdravlja i vitamina, baš kao što ćete i vi kada počnete da ga jedete. Vitmini kojima je voće bogato uopšte jačaju imuni sistem, pa je samim tim manja verovatnoća da ćete se prehladiti.

Grešno voće

Jabuke nisu skupe, a prepune su nama vaZelena jabukažnim antioksidantima. Flavonoidi kojima je takođe bogata deluju protiv virusa, bakterija, ali i regenerišu kožu i kontrolišu oksidaciju masnoća. Kompot od jabuka isto je zdravo i ukusno rešenje. No, takva vrsta jabuke prija Grejpfrutcrevima dok ćete kuvanjem uništiti sve supstance koji bi vas rešili glupe, dosadne prehlade.

Grepfrut sa Barbadosa

Grejpfrut se rasipa vitaminom C, ali i limonoidima koji regulišu holesterol. Sok od grejpfruta je ukusan, no nekima smeta njegova gorčina. U tom slučaju ga nemojte razblaživati vodom, već dodajte minimalnu količinu šećera. Ako ste na dijeti, na šećer dodat u sok ćete morati da zaboravite i popijete ga makar na silu, s obzirom da vrlo povoljno deluje na metabolizam. 

Bananaman

Ne bi trebalo da izbegavate banane. One jesu kalorične, ali i izuzetno zdrave, pa je dobro priuštiti ih makar jednom Gripnedeljno, ako ne želite da kvarite dijetu. Glavni aduti banane su pre svega vitamin B6, a potom i kalijum i magnezijum, za koje vrlo dobro znamo koliko su značajni za naše kosti.

Mirišljavi ananas

Ananas predivnog ukusa još je jedan među voćkastim izvorima zdravlja. Sadrži ogromne količine vitamina C, E, B, zatim kalijuma, natrijuma, kalcijuma, magnezijuma, fosfora i mangana.

navidiku.rs

Tamna čokolada ima ljekovita svojstva

 

 

Ljubitelji cokolade izgleda imaju razloga za slavlje. Ne samo da je cokolada dokazani afrodizijak, vec ima i odrecena lekovita svojstva. Izveštava Paige Kollock. Suspstanca po imenu flavonoid se nalazi u brojnom vocu, povrcu, caju i u crvenom vinu. Njena lekovita svojstva su lekarima vec dugo poznata, a sada su ona pronacena u cokoladi. Cornelia Crystal, koja voli cokoladu je oduševljena. - Jedem cokoladu skoro svaki dan. Ostali, kao što je John Sutcliffe su skepticni. - Ne mogu da zamislim da dodatno konzumiranje cokolade poboljšava zdravlje, ali verujem da je ona u manjim kolicinama zdrava. Ovo istraživanje je u Italiji nadzirao jedan americki lekar. On je testu podvrgnuo samo dvadeset pacijenata, premalo da bi na lekarski recept poceo prepisivati cokoladu. Pacijenti koji su jeli jedno rebro cokolade za kuvanje svaki dan u toku dve sedmice imali su niži krvni pritisak i bolju cirkulaciju nego oni koji su jeli belu cokoladu, koja nema flavonoide...

Kod pacijenata je takodje primjecen nizi nivo holesterola u krvi, a dokazano je da je tamna cokolada bogata flavonoidima. Vlasnik kompanije za proizvodnju cokolade Schakolad Sam Aboulhosn kaze da je vec primetio uticaj koje ovo istraživanje ima na njegov biznis. - Interesantno je da, od kada je svetlo dana ugledao izveštaj prošle sedmice, prodajemo sve više i više tamnu cokoladu. Posebno se dobro prodaju jagode umocene u ovu vrstu cokolade. Nudimo ih i u mleku, ali ljudi su više zainteresovani da zajedno sa cokoladom okušaju i voce.

narodnilijek.com

Za zimu bez suhog kašlja

 

Uz česte pratitelje zime, prehlade, suhi kašalj može biti uzrokovan i zagađenim zrakom, hormonalnim promjenama za vrijeme puberteta, poremećajima u radu pluća, pušenjem jedne cigarete za drugom, alkoholizmom ili upalama dišnog sustava.

Na svu sreću, postoje mnogi načini suzbijanja ovog upornog i iritantnog kašlja na prirodan način.

Kana

Iako se kana stoljećima koristi za bojenje kose i ukrašavanje kože "prirodnim tetovažama", ona je izvrsna za ublažavanje kašlja. Pazite da ne uzimate listove koji su tretirani insekticidima. Skuhajte šalicu vodu s listovima kane i ohlađenim čajem progrgljajte grlo. Ovo činite dva puta na dan dok kašalj ne prođe.

Bosiljak

Kralj začina, bosiljak, tradicionalno se koristi kod upale desni i sluznice usta, prehlade, gripe ili kašlja. Svakodnevno pojedite deset listića bosiljka za doručak kao sredstvo zaštite od prehlade. Ako vas kašalj ipak spopadne, napravite čaj od bosiljka. Listove osušenog bosiljka prelijte kipućom vodom i ostavite u poklopljenoj posudi deset minuta. Čaj uzimajte redovito, ali nakon osam dana napravite pauzu od dva tjedna.

Luk

Zgnječite dvije glavice luka i ocijedite njihov sok. Pomiješajte ga sa sokom jednog limuna i razrijedite čašom vode. Ovaj napitak uzmite dva puta dnevno kako biste ublažili kašalj. Luk je također glavni sastojak naših sljedećih savjeta:

Uzmite žuti luk i probušite ga. Rupu napunite medom ili smeđim šećerom. Ostavite u zdjelici sat vremena, a sirup koji će se iscijediti ukusne je arome.

Također, skuhajte narezani luk u jabučnom octu, te dodajte med. Svakog sata uzmite po jednu čajnu žlicu.

Bademi

Konzumacija badema može pomoći organizmu da se bori protiv virusnih infekcija, kao što su prehlada i gripa. Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali da prirodna kemikalija pronađena u koži badema potiče bolju reakciju imunološkog sustava na ove infekcije. Napravite smjesu od devet mljevenih badema, žlice meda i maslaca. Uzimajte ju dva ili tri puta dnevno. Med će djelovati kao antiseptik i umiriti upaljeno grlo.

K. Horvat (ordinacija.hr)

Pet najvećih neprijatelja ljepote

Priznajte kako se ponekad ne brinete o svojoj ljepoti na najbolji mogući način i sami ste krivi za neugledan izgled koji je posljedice nebrige.

 

Predstavljamo vam nekoliko najčešćih grijeha koje činimo kada je ljepota u pitanju.

1. Stiskanje prištića

Koliko puta ste čuli upozorenje - nemojte stiskati prištiće, jer će vam ih na taj način izaći još više? Zanimljivost je da to i nije u potpunosti krivo. Naime, infekcija se stiskanjem prištića dalje širi i moguće je da vam u tom području izađe još nekoliko njih. Prištić će lakše nestati ako ga ne dirate. Ipak, ako se slučajno dogodi da ga se morate "riješiti", nikako to nemojte činiti rukama, već ga stisnite vatom ili papirom, a kasnije lice očistite losionom.

2. Solarij

Iako je solarij jedan od opasnijih tretmana, ljudi ga i dalje redovito posjećuju. Osim što preveliko korištenje solarija ne izgleda baš lijepo, stalno upozorenje kako nije baš zdravo trebalo bi utjecati to da ipak zavolite svoju prirodni ten. Učestalim sunčanjem u solariju vaša koža se isušuje, a tako dehidrirana zapravo postaje "opasan vulkan" koji svako malo prijeti erupcijom. 

3. Spavanje sa šminkom

Bili ste preumorni i samo ste se bacili na krevet. Iako vam se u tom trenutku to činilo kao nevažni ili pak nevini mali grijeh, posljedice će se vidjeti kasnije. Naime, noć je vrijeme kada se koža oporavlja i iz tog razloga je bitno da ste skinuli šminku. Posljedice spavanja s make-upom su začepljene pore i akne. Zato, makar uzmite maramice za brisanje šminke i u krevetu pređite nekoliko puta po licu prije nego zaspite.

4. Piling

Suzdržite se od pretjeranog pilingiranja, jer tako ljuštite gornji sloj kože, a na milost i nemilost vremenskim uvjetima i preparatima ostavljate mladu kožu.

Na taj način mlada koža vrlo brzo postaje stara. Zato zimi pilingirajte samo jednom na tjedan, a ljeti možete i do tri puta.

5. Krivi proizvodi

Ako vašoj prijateljici odgovara određeni kozmetički proizvod, to ne znači da će i vama napraviti čudo – upravo suprotno, možda je za vas taj preparat apsolutno loš. Također, što je proizvod skuplji ne mora značiti da je bolji. Zato uzmite nekoliko testera prije nego što kupite proizvod, ili pokušajte s kozmetikom iz kućne radinosti i saznajte što vaša koža voli. Bitno je znati i da određeni proizvodi odgovaraju vašoj koži ovisno o godišnjim dobima i vašem trenutnim emotivnim i fizičkim stanjima.

Izvor: She.hr

Ginekološko savjetovalište

 

Vaginalni sekret

Sve žene se u nekom periodu života suoče sa ginekološkim problemima, a pojačan sekret jedan je od najčešćih.

U reproduktivnom životnom dobu sve žene neposredno prije ili poslije menstruacije imaju normalni, jedva primjetni sekret. Odmah nakon menstruacije, sekret je oskudan i bistar, prije i za vrijeme ovulacije bistar i nešto pojačan, a nakon ovulacije malo zamućen.

Normalno je da prije prve menstruacije djevojčice nemaju iscjedak iz polnog organa, a ako se ipak pojavi, posljedica je loše higijene, nošenja prljave odjeće ili češanja po intimnom mjestu. Isto tako, iscjedak iz polnog organa gotovo da nemaju ni starije žene, kod kojih je vagina suva, ali ni one koje su sterilizovane i nijesu podvrgnute hormonskom liječenju. Međutim, i jedne i druge mogu da imaju pojačan sekret neprijatnog mirisa ako se u njihove polne organe nasele bakterije i mikroorganizmi.

Vaginalni sekret nije patološko stanje ili oboljenje, on normalno postoji, samo je pitanje njegovog stepena ,,čistoće“.

Proizvodnja vaginalnog sekreta varira od žene do žene, kao i od trenutka u toku ciklusa, pa i unutar jednog dana. Takođe, pojačana proizvodnja sekreta nastaje u toku seksualnih aktivnosti.

Postoji šest grupa sekreta od kojih se prve dvije smatraju normalnim, a preostale četiri patološkim.

I grupa sekreta - bez mikroorganizama i gnoja

II grupa sekreta - sekret bez gnoja, ali sadrži određene bakterije kao normalne stanovnike

III grupa sekreta - sadrži bakterije i gnoj

IV grupa sekreta - sadrži gonokoke

V grupa sekreta - sadrži trihomonade

VI grupa sekreta - sadrži mikoze (gljivice)

Vagina stvara odbranu protiv ulaska bakterija u nju i u unutrašnje polne organe žene. Ovu funkciju obavlja uz pomoć biohemijskih procesa kojima diriguju jajnici. Za održavanje normalne flore neophodna je kisjela sredina koja varira tokom menstrualnog ciklusa (u prosjeku ph 4-4,5).

Pojačani vaginalni sekret ne podrazumijeva povećanje količine sekreta već i promjenu osobina (neprijatnog mirisa, sluzav, pjenast, gnojav, krvavo vodnjikast, truležan).

Najčešći uzroci:

- povećana propustljivost zida vagine za tečnost. Tada se u razmazu sekreta vagine (uzetom pri ginekološkom pregledu) nalaze mnogobrojne bakterije;

- nedovoljna funkcija jajnika;

- poremećaj regulacije krvno-nervnog sistema;

- najčešći uzroci su oboljenja kao grip, angina, šećerna bolest, infektivne bolesti

- usljed prodora patogenih mikroorganizama u vaginu, pri polnom odnosu ili upotrebom zaraženih predmeta za higijenu.


Dr Milovan Jovanović, specijalista ginekologije i akušerstva

(Pobjeda)

Prirodno liječenje za bijelo pranje

Bijelo pranje je upala sluznice vagine i moramo je kao i svaku upalu temeljito liječiti. To je prijeko potrebno kada pomislimo kako je bijelo pranje neugodno i kako slabi organizam. Da bi se žene riješile bijelog pranja, treba se protiv njega boriti jednako tako kao protiv svake upale sluznice. Zato ne smijemo zanemariti oboljenje nijedne sluznice, jer su sve sluznice izvrgnute vanjskim uticajima i zarazama. Sluznice se moraju neprestano boriti, i mogu se oduprijeti zarazama tek onda ako uz pomoć vlastitih korisnih bakterija uništavaju druge koje nadiru iz okoline. Tako govorimo i o usnoj bakterijskoj flori koja uništava štetne parazite. Sluznica vagine normalno proizvodi mliječnu kiselinu koja sprečava razvoj štetnih bakterija. Ako je mliječne kiseline premalo, smanjuje se i otpornost na prema štetnim bakterijama, i čim se ukaže prilika lako dođe do upale vagine. Nepravilna prehrana može bakterije uništiti ili ih spriječiti da stvaraju mliječnu kiselinu. Tako mogu u organizmu nastupiti neprijateljske bakterije, i tijelo mora pribjeći drukčijoj odbrani. Vagina izlučuje sluz, mobilizira granulocite i limfocite, te tako pokušava savladati tuđe kolonizatore. To je takozvano bijelo pranje.


SAVJETI
 • Izbjegavajte prevelika opterećenja, pazite na higijenu i primjerno rublje. Ostavite pušenje i pretjerano konzumiranje kafe. Pravi uzrok bijelog pranaj uvjek treba ustanoviti liječnik.
 • Sasvim je jasno da u borbi protiv ovoga zla pomažemo mlijecnom kiselinom. Nekada su udate žene u tu svrhu u inozemstvu upotrebljavale molkosan, koncentriranu sirutku, jer je prirodna mliječna kiselina izvrsno dezinfekcijsko sredstvo za ispiranje vagine (rodnice). Pokazalo se uspješnim takodje ispiranje čajom kamilice; Na litru čaja dodavalo se 3 - 4 kašicice moleksana. Lijecenje moleksanom bilo je biološko jer je prirodni proizvod mliječne kiseline koja može obnoviti kiselu reakciju sluznice.
 • Koristite sledeće biljne kupke na 37 stepeni celzijusa; da bi voda imala uvjek istu temperaturu, stalno dolijevamo toplu vodu. Bolesnice, koje poslušaju takve savjete, ubrzo će osjetiti poboljšanje. Sjedece kupke pripremamo s majčinom dušicom (Thymus Vulgaris), ili borovnicom (Juniperus communis), 2 - 3 puta sedmično. Sledece kupke osiguravaju prijeko potrebnu prokrvljenost trbušnih organa, što je temelj za dalje liječenje.
 • Za dezinfekciju su na raspolaganju takodje prikladni čepići (supozitorija).
 • Jake antibiotike radije izbjegavamo jer uništavaju ne samo štetne bakterije nego istodobno i korisne; stoga je regeneracija korisne bakterijske flore otežana. Ako hocemo prirodi pomagati, ne smijemo joj previše smetati. Moramo paziti da ne uništimo ono što je dobro, jer se klice bolesti mnogo prije oporave nego korisne bakterije.
 • S obzirom da je bijelo pranje većinom tvrdokorna bolest, za liječenej je nužno strpljenje, istrajnost i stroga dosljednost u ispunjavanju uputa. Samo tako ćemo postići trajno ozdravljenje, dakako pod uvjetom da se i ubuduće čuvamo štetnih utjecaja

Biljni Recepti

Čajna mješavija 1:
Po tri supene kašike bršljanovog lista i hrastove kore, po jednu kašiku preslice i brezova lista dvije kašike kamilice. Sve dobro promješati i kuhati pet minuta u litri vode. Piti dva puta dnevno po malu šoljicu. Istim čajem ispirati (irigirati).

Čajna mješavina 2:
Orahovog lista, koprive, bršljana, po tri kašike; kamilice, stolisnika po dvije kašike. Priprema i doziranje kao kod prvog primjera.

Čajna mješavina 3:
Stolisnika, iđirota, bokvice ženske po kašiku; korjen omana, list malog oraha po tri kašike, kamilice dvije kašike. Sve dobro promješati i od te mješavine četri kašike kuhati 5 - 8 minuta u litri vode. Zatim treba ostaviti poklopljeno na strani 15-20 minuta. Tom se tekućiom ispire i pije po dvije male šoljice dnevno. Svaki put se priprema svježi čaj.

Cajna mješavina 4:
Ruzmarina lišce, plod divlje ruže (šipak), orahovo lišce, vodena metvica i preslica u jednakim djelovima dobro se pomješa. od te mješavije jedna kašika prelije se sa 2-3 decilitra kljucale vode i ostavi poklopljeno stajati 10-15 minuta. Pije se tri puta dnevno prije ili poslje jela po šoljicu. Terapija traje do ozdravljenja.

Čajna mješavina 5:
Steža sa kamilicom i matičnjakom: Jednu čajnu kašiku mješavine poparimo s četvrt litre kipuće vode, zasladimo medom i pijemo na gutljaje dvije do tri šoljice čaja dnevno.

Čajna mješavina 6:
Stolisnik, mrtva kopriva: Dvije kašike mješavine prelijemo sa četvrt litre vode, zakuhamo i ostavimo da odstoji nekoliko minuta; Čaj pijemo duže vrijeme dva to tri puta dnevno.

 

ISPIRANjA
Napravite oparak rusomače, koprive, stolisnika i divljeg luka, vrkute (gospinog plašta), hrastove kore. Njime se ispirajte češce tokom dana.

ISHRANA

 • Jedite korijen peršuna.
 • Dubačac: stavljamo ga u supe i povrće. Posebno pristaje uz krompir. u jelima ne služi samo kao začin koji daje ugodan okus i potiče apetit i liječi.
 • Puno sirove hrane, pogotovo povrća.

KUPKE I OBLOZI

 • Pripremite kupelj od bijele vrbe. Okupamo se u vrućoj kupelji pripremljenoj s vrbom. U kupelj dodamo uvarak kore koji smo kuhali izmedju pola i cijelog sata.
 • Stavljajte obloge s trinama od sijena na donji dio trbuha. Stavljamo obloge koji moraju biti topli.
narodnilijek.com
Pacijenti gutaju sve i svašta

OD DESET HILjADA ANTIBIOTIKA, KOJI SU PRONAĐENI DO SADA, MANjE OD DVA ODSTO MOŽE DA SE KORISTI, OSTALI SU UBISTVENI

Nerijetko je, većini od nas, dovoljno da nam malo nos "procuri", da nas kijavica učini nervoznim i odmah trčimo i kupimo antibiotike, koji se veoma često “gutaju” kao aspirini. Naročito se kod respiratornih infekcija puno zloupotrebljavaju antibiotici, i to najčešće zbog pogrešnog ubjeđenja da to sprječava nastanak komplikacija i da ubrzava izlječenje.

-Ni jedno ni drugo nije tačno. Antibiotike ni djeca, a ni odrasli, ne bi trebalo da koriste kod banalnih respiratornih infekcija, zbog njihove velike toksičnosti i mogućih komplikacija koje mogu izazvati, upozorava prof. dr Branimir Nestorović, pedijatar - pulmolog sa Dječje univerzitetske klinike u Beogradu.

-Ne treba zanemariti teoriju koja govori da je zloupotreba antibiotika povezana za visokom učestalošću malignih oboljenja, između ostalih raka dojke, kaže dr Nestorović, koji je nedavno u Podgorici, za crnogorske ljekare, održao predavanje - "Novi pristupi u preventivi i terapiji gripa", koje je organizovala farmaceutska kompanija "Libra" iz Beograda.

Prema njegovim riječima, upotreba ovih ljekova često povećava učestalost infekcija i disajnih puteva, a pacijenti koji često piju antibiotike, između ostalog, tri puta češće budu bolesni od respiratornih infekcija. Dr Nestororvić objašnjava da su antibiotici, po svojoj prirodi, vrlo toksični, proizvode bakterije i neke niže ćelijske vrste, a imaju za cilj da pobiju druge bakterije i gljivice.

-Oni su otrovi. Od deset hiljada antibiotika, koji su pronađeni do sada, manje od dva odsto može da se koristi, tvrdi on i upozorava da su svi ostali ubistveni. Zato je, prema njegovom mišljenju, suština da se kod respiratornih infekcija pronađe neki alternativni način i da pacijenti koriste nešto drugo.

-Kod respiratornih infekcija, pacijenti ne treba da odmah posežu za antibioticima. Zapravo, treba da bježe od njih, osim ukoliko ljekar procijeni da su neizbježni. Kod tih infekcija, mogu da se koriste ljekovi koji snižavaju temperaturu, poput aspirina i brufena.

Prema riječima doktora Nestorovića, nekada je sasvim dovoljno uzeti neke biljne ekstrakte, čajeve...

On naglašava poražavajuću statistiku potrošnje antibiotika u Srbiji, koja je karakteristična i za Crnu Goru, i ukazuje da je potrošnja tih ljekova 40 odsto u toj zemlji, što znači da se skoro svaki drugi antibiotik u apoteci uzima bez recepta.

-To je skandal i to niko ne pokušava da zaustavi. Ipak, tome malo „kumuju” i farmaceutske firme, jer one vole da pacijenti gutaju sve i svašta, a s druge strane i pacijenti vole da gutaju ljekove, a nijesu svjesni komplikacija. Rizik da se dobije maligna bolest, ako se koriste više od pet puta godišnje antibiotici je veći oko tri puta i to je dokazano, opomenuo je dr Nestorović.

Odličnu preventivu virusnih oboljenja, kako ističe naš sagovornik, često mogu učiniti i prirodni biljni preparati.

-Lijek "influcid" normalizuje tjelesnu temperaturu, eliminiše groznicu, liječi osjećaj slabosti i malaksalosti, liječi kijavicu, kašalj i druge pojave akutnih respiratornih virusnih oboljenja. "Tonsilotren" ima protivzapaljensko i analgetsko dejstvo kod akutnih zapaljenja krajnika i grla. Ova dva lijeka su bezbijedna, a njihova primjena kod djece, trudnica i dojilja je sasvim opravdana, saopštila je beogradska kompanija "Libra", koja je eskluzivni zastupnik njemačke farmaceutske kuće Engelhard Arzneimittel za Crnu Goru i Srbiju. U Kompaniji navode da je lijek "prospan", protiv kašlja, napravljen od ekstrakta ljekovitog bršljana, razređuje sluz i tako poboljšava iskašljavanje.

Virusne infekcije se liječe simptomatski

Roditelji su često nezadovoljni odlukom pedijatra kada dijete ne dobije „očekivani sirup“ ili možda injekcije. Ipak, treba da znaju da se virusne infekcije liječe simptomatski.

Sekret iz nosića čisti se fiziološkim rastvorom, pomoću pumpice ili izduvavanjem sekreta, uz eventualnu upotrebu vazokonstriktornih kapi. Povišena tjelesna temperatura se obara antipireticima, tuširanjem ili masiranjem djeteta. Izbacivanje sekreta kod kašlja, pospješuje se toplim napicima, uz upotrebu ekspektoranasa, sve to uz laganu ishranu i mirovanje.

Dobro je poznato da antibiotici ne djeluju na viruse, ne skraćuju tok, niti sprječavaju komplikacije bolesti, pa je davanje ovih vrsta ljekova kod virusnih infekcija nepotrebno i nedjelotvorno, pogotovo ako se zna da antibiotici nijesu bezazleni, jer imaju neželjena dejstva.

Globalne kampanje za racionalnu upotrebu ljekova

U nekim zemljama povedene su veoma ozbiljne i uporne kampanje za racionalnu upotrebu ovih ljekova. U Francuskoj je, prije desetak godina, povedena reklamna kampanja protiv njihove prekomjerne upotrebe. Korišćeni su i televizijski spotovi, u kojima pacijenti mole ljekare da im bez razloga ne prepisuju antibiotike. Akcija je dala rezultate: za osam godina opala je upotreba antibiotika u ambulantama za trećinu.

Analize su pokazale da se u Češkoj, do prije nekoliko godina, čak polovina antibiotika prepisivala pogrešno. A lijek bez efekta produžava bolest, leži se duže i u bolnicama, što direktno utiče i na državna izdvajanja za zdravstvo.

Sve dosadašnje procjene ukazuju da su problemi sa neefikasnošću antibiotika, najveći upravo na Balkanu, a najmanji u Holandiji. Stručnjaci ukazuju na to da je neophodno da se u našoj zdravstvenoj praksi precizno utvrde indikacije za propisivanje antibiotika. Ali, kako to učiniti kad se u svakoj apoteci, bez recepta, antibiotik može kupiti po želji.

Antibiotici neizostavni kod teških oboljenja

-Svi smo postali apsolutno zavisni od recepata, međutim i pored neophodnosti, zvanične i naučne medicine, treba koristiti one medikamente na koje smo malo zaboravili, pa ne mora baš svako ko ima neku infekciju da trči u apoteku i da se ubija najskupljim antibioticima, kaže dr Nestorović, naglašavajući da se oni, ipak, nikako ne mogu eliminisati kod ozbiljnih bolesnika.

-Za banalne infekcije ne treba koristiti antibiotike, ali za teška oboljenja moramo, jer tu nemamo baš mnogo izbora. Ako je nekome glava u pitanju, onda naravno da ćemo istolerisati upotrebu antibiotika. Ali broj takvih pacijenata je mali, u odnosu na broj pacijenata koji imaju respiratorne infekcije. Recimo, samo kod djece, prosječno godišnje bude i po desetak respiratornih infekcija, od kojih su jedna ili dvije izazvane bakterijama, a ostale su virusne, pojašnjava Nestorović.

Tanja Boljević(Pobjeda)

Limun - kralj antioksidansa

Ne samo da se od njega ništa ne baca, nego su i znanstvenici potvrdili: limun je pri vrhu liste namirnica koje sadrže najviše antioksidansa. Zato ga često nazivaju „kraljem antioksidansa“.

Zahvaljujući kiselini neutralizira otrove i njihovo djelovanje, olakšava probavu, ubrzava razgradnju masti i poboljšava asimilaciju hranjivih sastojaka. Osim toga, sadrži visoki postotak selena i vitamina C koji povećavaju imunitet i usporavaju starenje, te vitamine B skupine, bitne za živčani sustav.

A u njegovoj kori, baš kao i onoj od jabuke, nalazi se pravi mali rudnik dragocjenih tvari. Primjerice, flavonoidi koji kori daju boju, jačaju kapilare i olakšavaju razmjenu kisika u organizmu.

Želite li dobiti što više soka, potopite ga nekoliko minuta u toplu vodu, blago protrljajte između dlanova i onda iscijedite.

Spriječite zimske bolesti

Popijete li ujutro odmah nakon buđenja čašu soka od limuna, uspješno ćete spriječiti zimske bolesti, te popraviti raspoloženje. Ako vam je sok od limuna prekiseo, pomiješajte ga sa malo soka od naranče.

Želite li očistiti organizam od toksina i ojačati imunitet prije zime i gripe, napravite kuru na bazi limuna koja traje između tjedan i najviše, mjesec dana.

Nakon ustajanja popijte čašu mlake vode sa sokom od iscijeđenog limuna u koju ste dodali žlicu octa s limunom. Zatim za doručak prepolovite limun, ogulite po jednu polovicu, narežite na kriške i pojedite.

Tijekom dana, iscijedite tri limuna, pa sok zajedno sa dvije žlice octa ulijte u bočicu s brojačem kapi. Uzimajte 15 do 20 kapi ove mješavine svaki sat tijekom cijelog dana. Nakon večere preporuča se pojesti pola limuna izrezanog na kriške. I na kraju, prije odlaska na spavanje popijte čašu vode sa sokom od limuna i limunovim octom.

Limunova dijeta

Limun je i dobar saveznik pri mršavljenju. Nutricionistkinja dr. Eveline Flachi osmislila je dijetu s limunom, tijekom koje dnevno treba dnevno pojesti približno četiri limuna. Optimalno je da dijeta koja omogućava gubitak jednog kilograma masnoća, a ne mišića, traje tjedan do dva.

Inače, popularno južno voće navodno je iz Perzije donio makedonski kralj Aleksandar Veliki, a Grci su ga nazvali - perzijska jabuka.
she.hr

 

Aloe vera - eliksir za dušu i tijeloIako se obično misli da ova izuzetno ljekovita biljka pripada porodici kaktusa, ona je u stvari vrsta – ljiljana! Poznata i kao Aloe Vera Barbadensis Miller doseže starost i do deset godina. Visoka je oko 60 cm, a okrugle stabljike debljine su četiri do sedam centimetara. Mesnatih je listova, blijedozelenoga kopljastoga oblika, obrubljenih dugačkim bodljama.

Cvjeta tijekom lipnja, cvijetom crvene boje sa šest latica. Najbolje uspijeva u Sredozemlju, u područjima s toplom i vlažnom klimom. U svijetu je poznato više od 250 vrsta od kojih samo četiri imaju ljekovita svojstva (Barbadensis, Arborescens, Chinensis i Ferox).


Mnoštvo hranjivih tvari


Svoje bogatstvo aloa vera raskazuje s više od 240 hranjivih tvari među kojima su: vitamini (A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C), folna kiselina, minerali (magnezij, mangan, cink, bakar, kalij, krom, kalcij i željezo), monosaharidi i polisaharidi (imunomodulatori koji pomažu kod aidsa, karcinoma, imunoloških poremećaja), antioksidansi (imaju protuupalno, antibakterijsko, antivirusno djelovanje) te čak 16 enzima.


Gel sadrži i 20 aminokiselina, što je izuzetno puno s obzirom da su za izgradnju bjelančevina ljudskom organizmu neophodne 22 aminokiseline.


Širok spektar primjene


Aloe vera je imunostimulans i antioksidans, djeluje baktericidno, antivirusno, laksativno i stimulativno. Konzumira se kao napitak i kao krema za lokalnu primjenu. Neutralizira povišenu želučanu kiselinu, ispire štetne bakterije, poboljšava rad jetre, jača srčani mišić, ublažava simptome astme i alergija.


Koristi se i za njegu kože koju vlaži i pomlađuje. Kuhanjem soka aloe vere dobiva se tvrda, staklasta i smolasta masa, namijenjena unutarnjoj i vanjskoj primjeni. U zdravstvene svrhe najviše se upotrebljava prirodni gel koji se nalazi u unutrašnjosti lista.


Obavezna konzultacija liječnika


Iako su učinkoviti u mnogim oblicima, prije uporabe bilo kakvih preparata na bazi aloe vere posavjetujte se s liječnikom. Ovo je posebno važno za osobe s poremećajima u probavnom sustavu, trudnice i dojilje te roditelje dojenčadi i male djece.


Važno je i upozorenje da sok aloe vere može izazvati suprotan učinak kod uzimanja određenih lijekova, zato je konzultacija liječnika obavezna.


Ljekovitost aloe vere u kozmetičkim preparatima


Već je dugo poznata učinkovitost aloe gela u kozmetičkim preparatima za njegu kože i zacjeljivanje rana. Međutim, u novije vrijeme sve se više, uz sok aloe vere, koristi i gel koji se oralnim putem unosi u organizam te podiže imunitet, olakšava razne zdravstvene tegobe i pomaže u njihovu liječenju.


Aloe vera štiti, zateže i čini kožu mekšom i gipkijom, poboljšava iskorištavanje hranjivih tvari i uklanja toksine iz stanica kože, poboljšava krvotok, čisti, jača i njeguje vlasište, štiti i njeguje kosu, pomaže pri crvenilu i nadraženosti kože te problemima s aknama, štiti od sunčanih opekotina te djeluje u obnavljanju stanica i pomlađivanju.


Kozmetika s dodatkom aloe vere ne razlikuje se od ostalih vrsta kozmetičkih proizvoda. Dnevna i noćna krema s dodatkom aloe, krema za područje oko očiju, gel i tonik za čišćenje samo su neki od kozmetičkih preparata koji se inače mogu pronaći u našim trgovinama.


Aromat u hrani i napicima


Ekstrakt aloe vere dodaje se hrani kao aroma. To se prvenstveno odnosi na alkoholna i bezalkoholna pića. Pri tome glavnu ulogu ima sok aloe vere čija svojstva upotpunjuju aromatičnost hrane u koju se dodaju. Najpopularniji takav proizvod je zasigurno aloe vera gel koji se pod tim nazivom i prodaje, a često se dodaje bezalkoholnim pićima radi njihova obogaćivanja.


Proizvod poznat pod nazivom aloe juice najčešće se proizvodi razrjeđivanjem aloe vera gela vodom te miješanjem s limunskom kiselinom i konzervansima. Ponekad se ovoj smjesi dodaju i voćni sokovi ili biljni ekstrakti.


Međutim, pazite gdje kupujete proizvode koji unatoč deklaraciji o pravome aloe vera gelu vrlo rijetko uistinu i jesu takvi. Oni, naime, često u sebi sadrže samo mali postotak aloe vera gela.


Djeluje kod želučanih problema, vrijeda, pojačane želučane kiseline, glavobolje, dijabetesa, upale debelog crijeva, leukemije, astme i alergije, upale zglobova, reume, išijasa, upale grla i pluća, kod gljivičnih oboljenja, raka, nesanice, nervoze i visokog krvnog tlaka.


Aloe vera gel s borovnicom i sokom od jabuke je koristan kod mokraćnih poteškoća, prehlada, raznih infekcija te općenito djeluje na jačanje imuniteta, dok aloe vera čaj pomaže pri probavnim smetnjama, kod grčeva ili pretjeranog osjećaja napuhanosti. Regulira stolicu te skida visoku temperaturu izazivanjem znojenja.


Aloe Vera - priče iz davnina

U moć ove biljke vjerovali su još i faraoni. Za njih je Aloe Vera bila eliksir za dug i kvalitetan život.

Hipokrat je pisao da ova biljka liječi bolesti poput tumora i dizenterije. Ranjeni Napoleonovi vojnici također su liječeni Aloe Verom. Nalma indijanci koristili su je kod raznih ozljeda, ujeda zmije ili glavobolja. Djevojke drevnih Maya mazale su svoje lice sokom od Aloe Vere kako bi izgledale ljepše, a istu metodu primjenjivala je i Kleopatra.


Kineski liječnici koristili su trnje Aloe Vere za akupunkturu, Japanci su ju nazivali "kraljevskom biljkom", a samuraji su njom mazali tijelo prije početka svakog obračuna

(she.hr)

Namirnice dobre za vaše zdravlje

 

Uclani se - postani prijatelj

 

Vremenska prognoza

Više... 

 

*

TIHI LJUDI IMAJU  NAJGLASNIJE UMOVE S. Hoking

Volela bih da sam rođena ili malo gluplja ili malo pametnija. Gluplja da ne primjećujem neke stvari oko sebe - pametnija, da ih primjećujem, ali da ne reagujem na njih!


Želim da vam se sve želje ostvare i da ni za čim ne žalite u času kada se budete poslednjim pogledom rastajali od sunca! Weza


ŠTA JE ŽIVOT? TO JE TREPTAJ SVICA U NOĆI. TO JE DAH BUFALA NA ZIMSKOJ HLADNOĆI. TO JE MALA SJENKA KOJA JURI PREKO TRAVE I NESTAJE NA ZALASKU SUNCA!!! Indijanska (...eh...a neki misle da će živjeti vječno...)


KADA SE JEDNOM PROBUDIM I NE VIDIM SUNCE, ILI SAM MRTAV ILI SAM SUNCE...Dž. Morison

Nacionalna odanost je ograničavajuća;ljude treba učiti da misle u svjetskim kategorijama  Ajnštajn

Ljudi koji pokušavaju da učine svijet gorim, nikad ne uzimaju slobodan dan B Marli


ISKRENOST JE JAKO SKUPA STVAR - NE OČEKUJ JE OD JEVTINIH LJUDI!!!


Iskrenost vam možda neće donijeti puno prijatelja, ali će vam donijeti one prave

 

Ne budi otrov da truješ drugoga, ali ne budi ni med da te drugi poližu...


Najveće ljubavi ne ulaze u naš život kao blage kiše jutarnje, već kao pljuskovi nošeni vihorima!


Da je život lijep, ne bismo na ovaj svijet došli plačući!


Pravi smisao života sastoji se u tome da posadiš drveće pod čiju krošnju ne očekuješ da ćeš sjesti.N.Henderson


Ne daj se ni životu, ni smrti...jedan te zanese, drugi odnese, nema većeg zadovoljstva nego prevariti ih oboje...

.

Neki ljudi su tako siromašni.Ništa nemaju osim novca


...kažu da iza svakog velikog čovjeka stoji velika žena, mada mi je to malo sumnjivo.Da je taj čova stvarno velik, žena bi stajala uz njega, a ne iza... Balaševic

...vjetrovi me lome - ja tjeram po svome...


Ne gubite živce zbog malih stvari, jer to su ipak samo male stvari

Poštuj svoje roditelje! Neko bi sve dao da su tu i da još jednom može da ih zagrli


Bog ne može sve da stigne;zato je izmislio majku.

Pas vas može voleti ili ne,ali se nikad neće pretvarati da to čini...

Slijedite svoje srce, ali ponesite i mozak sa sobom

*

ČINI MI SE DA JE STANDARD POKVARIO LJUDE - JEDU GO*NA  I SANJARE


Kad bi nam neko ponudio besmrtnost na zemlji, ko bi htio primiti taj žalosni poklon? Ruso


Kada se dvoumite, uvijek recite istinu


Zemlja nije ni moja ni tvoja; pozajmljena je svima nama da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Izgubio si carstvo svijeta - nemoj se žalostiti, nije to ništa. Osvojio si carstvo svijeta - nemoj se radovati, nije to ništa!


Hoćemo li mi, kada jednom umremo, postati zvijezde - te malene skupine svjetlosnog praha na nemilosrdnom polju crnila? Ili samo odlazimo pod zemlju i tamo trunemo?!


Moji su dani daljine plave,nad kojima plovi pjena sna i jave. Da s proljeća dođem, zašto nisam ptica,da opet vidim neka draga lica?


U svakoj kapljici koju popiješ, u svakom zalogaju koji pojedeš, ima života i smrti. Samo što je smrt vjernija od života: svi će te ostaviti, svi će te zaboraviti, ona sigurno neće!!...


Ako me ne možeš podnijeti kada sam najgora, sigurno me ne zaslužuješ ni kada sam najbolja...


Ako najbolji od svih mogućih svjetova kao žrtvu traži suzu jednog djeteta, ne pristajem da u njemu živim... Dostojevski


Dijete je najbolji kalendar. Kad pođe u školu, za sedam godina si stariji,kad ono postane čovjek,mlad čovjek -  ti to više nijesi; kad stvori novi život, tvoj je gotovo na izmaku...


Dobri roditelji daju svojoj djeci korijenje i krila. Korijenje, da bi znala gdje im je dom, krila da odlete kada dođe vrijeme za to. Dz. Salk


Kada upireš prstom na nekoga, pogledaj da si tada četiri prsta upro u sebe!


Ko ste vi da prosuđujete život koji ja živim? Znam da nisam savršen. I ne živim da bih bio savršen, zato prije nego što počnete upirati prstima - postarajte se da vam ruke budu  čiste! B.Marli

 

Sretan je i velik zaista samo onaj koji ne mora ni vladati ni pokoravati se da bi mogao nešto biti.Gete


Odgoj je važniji od obrazovanja, odgajati -  ni sudiju ni vojnika, nego čovjeka! Ruso

.

Ja nemam vremena da mrzim ljude koji me mrze, zato što sam suviše zauzeta voleći ljude koji me vole


Nasmiješi se...možda si imala loš dan, ali to ne znači da ti je i čitav život loš


KAD BI ONI KOJI ME OGOVARAJU TAČNO ZNALI ŠTA MISLIM O NJIMA - JOŠ VIŠE BI ME OGOVARALI!!!


Ne može nas svako uvrijediti... Nije svako dostojan da na njega obraćamo pažnju. Dostojevski


Imao sam tako naporan dan.Umoriio sam se dok sam pretvarao kiseonik u ugljen dioksid.


Zašto ne idemo u potragu za srećom, kada su nas učili da je ona jedini cilj vrijedan truda??!


Onaj koga volimo i onaj koji nas voli, ma koliko dugo i daleko putovao, nikad ne odlazi...

.

Ako neko misli da su ljubav i mir klišei koji su zaostali iz 60-ih godina, to je njegov problem. Ljubav i mir su vječni. Lenon


Odlučio sam da se držim ljubavi. Mržnja je prevelik teret koji se mora nositi na plećima.M.L.King


Život je kratak, ali trag od života može dugo da traje.Isidora S.


Ne ruši sve mostove, možda ćeš se vratiti. Ostavi bar jedan most između srca i mene. U samoći je lakše neshvaćeno shvatiti, mogle bi te nazad vratiti uspomene. I. Andric


Moli da nikada ne moraš pretrpjeti sve ono što možeš podnijeti!


Prije nego što samom sebi utvrdiš dijagnozu depresije ili niskog samopouzdanja, provjeri da nijesi prosto okružen seronjama.V.Gibson


*

Ne tražim nekog s ' kim ću da živim! Treba mi neko bez koga ne mogu da živim!  Markes


Blago gluvima kad naiđu vremena bučnih.Ciceron


Čuvajte se onih koji vam saopštavaju sitne laži, jer to čine zato da bi od vas izmamili krupne.Čaplin

Samo se nikada ne daj navesti na prepirku! Mudri upadaju u neznanje kad se prepiru sa neznalicama. Gete


Ne daj Bože lisici snagu tigra!!


Ja previše snova, za jedan život, imam...

*

Niko ne može dodirnuti moje snove


Ja sam skitnica, daljIne me vuku. Više volim vjetar, nego mirnu luku...


Postupaj nežno sa mnom,drži me u rukama kao dragu stvar i pazi da ti ne zadrhte.Pogledaj me stvarnu,kako treperim na tvom dlanu kao svijeća.Pazi,da ne dođu kiše i ugase me.Silvija Balija


Svesti čitav svemir samo u jednu  osobu - to je ljubav  V.Igo


...voda nosi sve - u zaborav... Tagore


U oblacima ne živi niko - samo neostvareni snovi...


Ako već moram pasti neka to bude sa što veće visine.

.

- Vi ćete sagorjeti brzo i beskorisno. Iza vas će ostati samo pepeo. - Ako! Znaće se bar da smo bili vatra. A iza vas će ostati samo balav trag, kao iza puža...


Postoje lopovi koje niko ne kažnjava,a oni nam ipak kradu ono najdragocjenije – vrijeme! Napoleon

 

 Lijenost tako sporo korača da je siromaštvo vrlo brzo stigne...A.Frans


Ne nedostaju nam osobe koje volimo. Nedostaje nam onaj dio nas koji su odnijele sa sobom.L.Etxebaría


...Sreća je obično tu, iza ćoška... Ali ne praktikuje kućne posjete, morate je zgrabiti...


Dođu tako vremena kad pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati...


Gdje se čast kupuje novcem, ona traje dok ima novca.


Život  je kao novčić - kako god ga trošio, trošiš ga samo jednom!

Ja sam samo obično parče papira, ali ja kontrolišem vaše živote!

*

...riječi su isto kao i gomila ljudi, nije nužno znati za sve, odaberi za sebe samo one prave...


POŠTENOG I ISKRENOG ČOVJEKA CIJENE SVI, ČAK I NJEGOVI NEPRIJATELJI, PODLACA NE CIJENI NIKO, ČAK NI NJEGOVI PRIJATELJI...


JA VOLIM LJUDE, SAMO - TEŠKO MOGU DA IH NAĐEM


Lako ćemo oprostiti djetetu koje se boji mraka; stvarna tragedija su ljudi koji se boje - svjetla. Platon


...budala je uvijek zadovoljna s' onim što kaže i uz to, uvijek kaže više nego što je potrebno; voli da ima zalihu... Dostojevski


Ima ljudi koji se smiju...i smiju... al' ustvari su prave hulje!

.

Karijera je prekrasna, ali ne možete se sklupčati uz nju u hladnim noćima... .M.M


Ne bojim se ja ljudi, već onog NELJUDSKOG u njima!!!


Ne bojim se sposobnosti drugih, bojim se NA ŠTA su drugi sve sposobni!!!


Ljudi bez morala su najpraktičniji: neograničene su mogućnosti njihove upotrebe.Radović

*

Ateistima nije svejedno koje je vjere Bog u kojeg ne vjeruju!

... Hej? Pazi šta radiš, molim te... Jer to nije tamo neki stručak zumbula, nego jedna naročita ruža... Ruža negovana da bi ostala divlja... Razumiješ li to? A takvim ružama se diviš izdaleka... Njih ne diraš...Balašević


Nijedno zlo ne može postati dobro, zato što ga prihvata većina! Selimović


Duboka rijeka teče mirno, pametan čovjek govori tiho.


Ne briši suze.Izbriši osobe koje su te na njih natjerale!


Pitao sam nekoga zašto koristi kokain. Rekao mi je "Zato što pojačava osobnost". Ja sam na to rekao "A što ako si kreten?" B.Cosby

.


Dušo moja, ti umorna si i bez tebe ti ležaj spremam na nekoj zvijezdi što se gasi ja tražim svijetlo koje nemam ...


Kad izađeš sa ove robije, gdje ćeš, dušo, okrenuti prije? Da li gori gdje te jablan čeka,ili opet u nekog čovjeka?

NEMOJ VIŠE MEĐU REBRA LJUDSKA, PREVIŠE SU, DUŠO, ZA TE USKA !!!...V.Nikolić


Ima mnogo sirotinje među našom djecom, kojoj, sem para, roditelji ništa drugo nisu mogli dati. D.Radović


Sve što je prošlo neće da prizna da je prošlo dok se dobro ne osveti onome što na njegovo mjesto dolazi...


Ima sedam biliona ljudi na ovom svijetu. Ne dozvolite jednoj osobi da vam pokvari dan

*

Ko kaže da se novcem sve može  postići, spreman je  da za novac učini sve...

 

S novcem je vruć džep, a studena postelja i srce...Sokrat


Strpljenje je kad gutaš ljuto, kiselo i gorko, a na licu ti se ništa, sem osmjeha, ne vidi!!!


Mene je bilo strah da više nikad neću voljeti; sad me strah da ću voljeti zauvijek-djevojku koju čak još ni poljubio nisam.

 

Od dobrote malobrojnih ljudski rod živi!

.


Sada me više plaše oči ljudske - nego vučije...


Kako da ne budem stepski vuk, olinjali pustinjak usred svijeta čiji ciljevi nisu moji, čije me se radosti ne tiču... H.Hese


Ti si gospodar onih riječi koje nijesi izgovorio,ali si zato sluga onih riječi koje su ti izmakle!


Ima riječi koje ni sa mnogo meda ne možeš da progutaš...


Nikom nemojte da  dozvolite da vam sruši snove ,jer vam niko nije pomagao kad ste  ih gradili!!!

*

Moraš sam da porasteš,bez obzira koliko ti je otac bio visok


Hleb siromaha slađi je od hleba bogataša, jer mu glad daje slatkoću Indijlska


Samo se zlo   dokazuje snagom , sve ostalo pameću! Selimović


Izreku : "Važno je učestvovati" izmisilli su gubitnici. Pobjednicima to nikada nebi palo na pamet!


Čista savjest i mirna duša su najbolja postelja!!

.

Neki ljudi osjećaju kišu. Drugi se samo skvase. B.Marli


 …jer znam: na nekom raskršću neću te vidjeti više, pružićes nekome dlanove, prestaće putovanja i pod krov neki svratićeš da se skloniš od kiše Antic


Tužni se najljepše smiju!


Ako pljuneš na ružu, njena veličanstvenost ostaje nepromijenjena


Sitne duše hrane se, kao kokoške, na đubrištima tuđih života.Kljucaju i kokodaču čim naiđu na zrno ili mrvu nečije slabosti.


...bivši loši đaci daju jedinice sadašnjim đacima, a najgori ih grde i biju kod kuće.Radović

*

...Ostavih za sobom, jednog jutra, rose jedne, i sjenke i vjetrove zavičajne, i Ljuču onu u sjenkosima; odoh iznenada sa tek probuđenih obala — sve me tu prijatelju, podsjeti na oči moje djetinje. U svemu vidjeh sebe; samoća, samoća, samoća! Pa odoh. Ne izdržah... D.Kostic


Pametan čovjek skriva svoje vrline u srcu, budala ih drži na jeziku...


Rekli su mi da se čuvam pijanih budala. Ja se čuvam trijeznih budala, za svaki slučaj...


Smiješite  se, to je ključ koji otključava svačije srce  D'Angelo


Pepeo sve izjednačuje: rađamo se nejednaki,a jednaki umiremo.Seneka

.

Čuvaj me u malome uglu svoga srca, neka ti moje misli ne remete ni jedan trenutak života, a voli me tek toliko da znam da ti je do mene stalo..


DA SU NOĆI DUGE KOLIKO TE JA VOLIM - NIKADA NE BI SVANULO


U kapi rose blista sunce,ali kap rose se ugasi, u mome oku blistaš ti, a ja - ja živim!


Žena zapovijeda molbom, a muž naredbom.Ona kad hoće, a on kad može...

*


NEKA ME NE BUDE KAD BUDEM PRESTAO DA VOLIM, JER OD MENE TADA NEĆE OSTATI NIŠTA. MOŽDA UGARAK NEKI GOLI, OD ČITAVOG OVOG VELIKOG OGNJIŠTA...V.Nikolić


Nije život što i poljem preći...Pasternak


U meni se bore genije i budala. Umirem od straha da pametniji ne popusti!!!


Ako se dogodi da jednog dana  nestanu sva stabla,čovjeku će preostati samo njegovo porodično stablo, da nad njim plače! A.Ajnštajn

.


Mnogi su nesposobni da napišu makar jedno slovo, ali se zato osjećaju sposobnima da kritikuju pisanje drugih!


Na hiljade svijeća može se upaliti od jedne svijeće, a život te svijeće time se neće skratiti. Sreća se nikad ne smanjuje kada se podijeli...Buda

*


Svi muškarci misle da su Bogovi - na sreću - ja sam ateista!


Sve su rijeke ovog svijeta krive, ali nikada ne smijemo prestati da ih ispravljamo!!!


Sunce je tako nepravedno. Grije podjednako one koji to zaslužuju, kao  i one koji to ne zaslužuju.I.Njutn


87% mladih ljudi osjeća bol u leđima.Ostalih 13% nema kompjuter!

.

NESPOSOBNI IMAJU SPOSOBNOST DA ONESPOSOBE SPOSOBNE!!!


***...Ne možeš huliti na ovaj svijet i na Boga dokle ti hoćeš - mada to tebi može i drukčije izgledati - nego samo dokle se mjera ne navrši. A kad se mjera navrši, srešćeš se sa osvetnikom, poslanim od sudbe, ne znaš ni ti kako, ne zna ni on zašto...***

 

***...tamo gdje vjera nije duboko ukorijenjena u zakone i običaje naroda, obavljanje vjerskih dužnosti samo je trgovina!!!***


VJERA IMA MNOGO,ALI MORAL JE SAMO JEDAN


Stabla su pjesme koje zemlja ispisuje po nebu. Mi ih rušimo i pretvaramo u papir kako bismo bilježili svoju prazninu.Kahlil Gibran

.


Vidim na stotine ljudi dnevno koji su sasvim odustali.Na sve strane vidim one koji ne žude ni za čim,osim hranom, krovom i odjećom, usresređeni samo na to, bez snova.Oni ne osjećaju užas što ne vole ili što nisu voljeni...


Jedino kada je dijelio pamet Bog je bio pravedan. Svi su svojom zadovoljni

*

Volio sam te i volim te, pa ako je to grijeh, molit ću Allaha da mi nikad ne oprosti moje grijehe. Mošim Ibn Al-Ansari,


Izreku"Lijepa, a glupa", izmislile su ružne žene, da bi imale izgovor za svoju ružnoću!

.

Ako čuješ nekog čovjeka kako ti pripisuje dobro koje nisi učinio, onda nemoj biti siguran da ti neće pripisati i zlo koje nisi učinio


Zbunjen i poražen gledam kako se, po čudnoj i svirepoj alhemiji ljubavi, sva ljepota ovog svijeta pretvara u žal za tobom.I.Andrić

Pamet se najlakše soli slatkim riječima

*

Bez svega mogu- bez ruku,bez nogu,bez glave se osjećam čak mnogo komotnije,ali bez srca- bez srca ne mogu,tog malenog srca svojeg i svačijeg V.Nikolić


Ako progovorimo jezikom srca - svi ćemo se sporazumjeti!


Šta je najdragocenije na svijetu? Svjest da ti ne učestvuješ u nepravdama. One su jače od tebe, postojale su u prošlosti i postojaće u budućnosti, ali neka se ne događaju preko tebe!!!

.

Šta vrijedi čovjeku ako sav svijet zadobije a dušu svoju izgubi. Kakav će otkup dati čovjek za dušu svoju?


Trnje i cvijeće rastu zajedno zato da bismo beskrajno više cijenili cvijeće


Sačuvaj me bože mudrosti koja ne plače,filozofije koja se ne smije i veličine koja se ne klanja pred malom djecom!


I nula, kad je staviš iza broja, dobija vrijednost!

*

...vidiš, još mislim dobro o tebi i želim da se ponekad probudiš usred noći i da dugo sjediš prekrštenih nogu na postelji, mučeći se kajanjem i stidom, zbog mene.Ali ,neka ti je bogom prosto nisi ti birao svoju sitnu dušu,dali su ti je, ne pitajući.Došao si na red kad drugih,boljih, više nije bilo...


Zlo nikad ne spava, ali se dobro uvijek na vrijeme probudi

.

Ma koliko visoko uzdigla se ovca, još uvijek zna samo blejat...


Stoka je stoka - u trnju jede, u blatu spava, ali se nikad ne isprlja kao čovjek...


I u tajnoj sobi podvrgnut si sudu:nastoj da ne uradiš ništa zbog čega bi pocrveneo pa makar te samo tavanica posmatrala...Lao Ce


Čovjek okrutan prema životinjama ne može biti dobar čovjek. Šopenhauer


Ja sam vegetarijanac i antialkoholičar, jer tako mogu bolje upotrebljavati svoj mozak.T. Alva Edison


Sve dok ljudi budu ubijali životinje, ubijat će i jedni druge. Uistinu, onaj koji sije sjeme smrti i boli ne može požnjeti sreću i ljubav. Pitagora

*

Suze mi teku od smijeha,ako se prestanem smijati, ostaće samo suze...


Ako sudbina želi da se vas dvoje sretnete, naći ćete se iako ste udaljeni hiljadama milja...A ako ne želi da se upoznate, ostaćete stranci i dok gledate jedno u drugo!


Pozdravljeni svi koji se volite, prokletstvo onima koji nikad nijesu osjetili ljubav, najveće prokletstvo onima koji ugrožavaju ljubav drugih...


Mrzeti je lako,za ljubav treba imati hrabrosti, treba se pomučiti...


Nema tog mjesta na nebu, sred pučine mora ili u pećinama planinskim, gdje bi čovjek mogao pobjeći od  svog  zla.


Moje knjige su voda, knjige velikih genija su vino,ipak - svi piju vodu.-M.Tven

.

Iskustvo je češalj koji nam život daje tek kad oćelavimo!


Ljubav je kapljica nebeske rose koju nebesa kanuše u kaljugu života da mu zaslade gorkost ...Puškin


Umirem...Svakog dana, sa svakim dahom, sve sam bliža kraju svog života.Jer,rođeni smo sa konačnim brojem udisaja,a svaki od njih sunce mog života sve više obrubljuje neizbježnom tamom.


Ljudi grade previše zidova, a premalo mostova.Njutn


Često žalim ljude koji ne čitaju dobre knjige; oni propuštaju da žive još jedan život.- Skot Korbet

*

Nije mi žao što ljudi kradu moje ideje, žao mi je što nemaju svoje...Tesla


Ne smiješ se puštati. Bijesnoga psa niko se ne usudi dirnuti, a dobroga tuku i nogama. Uvijek se treba boriti. I.Aljende


.

Postoje trenuci kada neprijatelje najednom poštujemo više nego prijatelje. Neprijatelj je iskren, od njega očekuješ napad, ali kada ti prijatelj probode nož u leđa ne možeš, a da ne shvatiš da iskrenost neprijatelja zavređuje poštovanje, za razliku od prijatelja koji, nakon svega, predstavlja samo gorku kapljicu razočarenja za tebe, jer si ga posmatrao onim što on nikada nije, niti će ikada biti.S.Pavlović


...ipak se borim,ipak se nadam,sve manje letim,sve više padam... I sve su jače ruke što vuku me ka dnu...

Ljubav nas zadesi kao kiša,odjednom, iznenada.Otvoriš oči, ljubav se stiša, a kiša još uvijek pada...E. Kisević


Svijet bez ljubavi isto je što i vjetar koji duva napolju kroz prozor. Ne možeš ni da ga dodirneš ni da ga pomirišeš. Koliko god djevojaka platio, sa koliko god njih ti onako usput spavao, to nije prava stvar. Nijedna od njih te neće čvrsto stegnuti u zagrljaj.


Znam, kiša nije žena. I nema ruke, i nema srca, i nema, nema uspomena. Znam, kiša nije žena. Pa ipak ona. svako veče plače ulicama. kao da je nekad voljela ...

*

Često čovjek trpi i nekoliko godina, smiruje se, podnosi i najokrutnije kazne i odjednom se slomi na nekoj sitnici, na nekoj gluposti, gotovo ni zbog čega. Dostojevski


Kada čovjek želi da se dopadne u društvu, mora se pretvarati da je naučio mnogo toga što zna od onih koji o tome ništa ne znaju


Život je cesta, pa biraj gdje ćeš, al' zalud grabiš i zalud stječeš, kad tamo gore ništa od toga ponijet' nećeš...

Ja i kad griješim - griješim bez greške


Zemlja je svugdje zemlja, ako se po tome sudi, možda će i ljudi svugdje biti ljudi... Kisević


Laž ne ubija toljagom, ali se provlači krvnim žilama poput otrova, polako i oprezno, pa se i ne primjećuje kako djeluje.I.Cankar


Da biste uživali u radosti, morate imati nekog s kim ćete je podijeliti.

Recent Photos

Posjetite moj YOUTUBE

Lijepe misli

Prosječna žena uvijek je radije lijepa,nego pametna, jer prosječna žena zna da prosječni muškarac bolje vidi, nego što misli...

Slike Plava


...eh...


...možda je ON tamo, negdje gore, i bavi se matematikom... broji naše grijehe...eh...u svakom slučaju bit' će dugo zauzet...


Laž je kao snježna lopta;što se više kotrlja,postaje sve veća


Ne pričajte svoje probleme nikom, jer osamdeset posto ljudi nije briga.Ostalih dvadeset posto se raduje što imate problema L.Holc


Ponekad  bih voljela  živjeti u svijetu snova, pa kada se nešto ružno desi... pomisliš da je to samo san...

.

Kad sam te prvi put ugledao osjetio sam ljubav, a ti si se nasmiješila, jer si to znala. Šekspir

 

Sav život moj u tvojoj sad je ruci...


...pronađeš ljude nalik na sebe.. I staneš tako i ne vjeruješ, da ima neko kao ti - isti, baš isti na ovom drugačijem svijetu...Antić

The people who want to stay in your life will always find a way.

*

... kad kiša prestane ujutro blista sve, sunce me probudi i tvoji topli mirisi,da li je stvarno ili ne, pitam se,ali siguran sam tek kad čujem glas tvoj što kaže: VOLIM TE,BUDIM SE OPET ZA TEBE...


Ljudi sa karakterom su raznoliki,oni bez karaktera su svi jednaki!Remark


Veliki čovjek je onaj koji nikada ne izgubi srce djeteta  Mencije


Ako ti je hladno dođi u moje srce - ono uvijek gori za tebe!

There are only two times in life, NOW and TOO LATE.


Bogataši se tješe novcem, a siromasi djecom.


Psovke su argumenti onih koji nisu u pravu. Ruso

.

Onaj koji se ne zna pretvarati, taj ne zna ni živjeti. Pretvaranje je štit koji lomi svako oružje, štaviše, ono je oružje koje probija svaki štit.Aretino

Ja imam san da će moje četvoro djece jednoga dana živjeti u naciji u kojoj niko o njima neće donositi sud na osnovu boje njihove kože nego na osnovu njihovog karaktera. M. L. King

Naši životi počinju da se gase onoga trenutka kada zašutimo o stvarima koje su bitne. M. L. King Junior


Mi smo oboje tako blizu neba, gospođo. Vi zato što ste lijepi, ja zato što sam star.V.Igo


Sreća je od stakla: kad blista, onda se lomi.


Ljubav, kao i sve prave vrijednosti, ne može da se kupi. Kroz naše vene može da prostruji zadovoljstvo, ali ne i ljubav. H.Hese

.

PITAM SE ŠTA NEKI LJUDI  IMAJU NA MJESTU GDJE TREBA DA STOJI SRCE,JER ONI SRCA NEMAJU...


Ne volim te srcem,jer ono će jednog dana prestati da kuca.Volim te dušom, a ona će živjeti vječno...

Samo dvije sile ujedinjuju ljude – strah i interes. Bonaparta


Cijelokupni napredak čovječanstva dešava se samo zato što su određeni ljudi odlučili da budu drugačiji. H. Miler

*


...premalo odjeće, a previše  karmina na usnama. To je znak očajne žene! O.Vajld


Sunce nas sve jednako grije - bili bogati ili siromašni!!


Griješiti je ljudski. Problem nastaje ako vam se gumica istroši prije olovke!!


Život nije ništa više od kapi rose koja drži ravnotežu na vrhu travke!!!


Knjiga nije hrana, ali je poslastica.Ujevic

.

To što znamo je kapljica, to što ne znamo je more.Njutn


Nikada se ne raspravljaj sa budalama...prvo te svedu na svoju razinu, a onda te unište iskustvom!!!


Išao bih da izgrlim jabuku na livadi,ali sam put do djetinjstva zaboravio! Miljkovic


Kada bi svi ljudi znali šta jedni o drugima govore iza leđa, na svijetu ne bi bilo ni četvorice prijatelja. Paskal


Smrt je moj adut iz rukava, zato je ostavljam za kraj...


Members